25 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Понеділок, 20 січня 2014 11:54

    Міжнародний день боротьби з корупцією

    За рішенням Генеральної Асамблеї ООН 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Під егідою ООН у багатьох країнах світу проходять демонстрації, зустрічі та семінари, приурочені до цього д ня. Конвенція ООН з корупції була відкрита до підписання 9 грудня 2003 року в місті Меріда (Мексика). Усього лише через два роки, 14 грудня 2005 року, після розміщення 30-ї ратифікаційної грамоти Конвенція набула чинності як міжнародно-правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами. На сьогоднішній день Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 – ратифікували , продемонструвавши тим самим зростаюче визнання міжнародним співтовариством того, що загальноприйняті правові рамки є необхідною і обов'язковою умовою для успішної протидії корупції в світі. Україна ратифікувала Конвенцію 18 жовтня 2006 року.

    Метою Конвенції є попередження і викорінювання корупції, заохочення і підтримка міжнародної співпраці та технічної допомоги у попередженні корупції і боротьбі з нею, зокрема вживання заходів щодо повернення активів. ООН вважає, що „корупція підриває економічний розвиток, ослабляє демократичні інститути і принцип верховенства закону, порушує громадський порядок і руйнує довіру суспільства, тим самим даючи змогу процвітати організованій злочинності, тероризму та іншим загрозам безпеки людини”.

    Згідно з щорічним звітом міжнародної антикорупційної організації „ Transparency International ”, цього року Україна нарівні з Росією, Камеруном, Еквадором, Кенією, Сьєрра-Леоне, Східним Тимором і Зімбабве посіла 146-те місце за рівнем корупції серед 180 країн світу. До того ж минулого року Україна посіла 134-у сходинку у рейтингу оцінки поширення корупції в світі.

    Швидке зростання числа країн, які ратифікували Конвенцію, може створити оманливе враження, що завдяки наявності цього документа ситуація з корупцією сама по собі помітно покращиться. Україна знаходи ть ся лише на початку шляху і для досягнення серйозних результатів ще багато чого треба зробити. Міжнародний день проти корупції покликаний ще раз привернути увагу урядів, приватного сектору, ЗМІ та громадянського суспільства до проблеми корупції та необхідності наполегливо і планомірно продовжувати розпочату роботу з ще більшою наполегливістю.

    Під час саміту „ Великої вісімки” в Санкт-Петербурзі 2007 року, лідери провідних країн світу взяли на себе зобов'язання активізувати боротьбу з корупцією на найвищих рівня х влади. Прийнявши детальний план дій, вони знову підкреслили, що корупція загрожує глобальній безпеці, стабільності і принципу верховенства закону.

    День 9 грудня покликаний змусити всіх задуматися про те, що можна було б зробити для відродження надії найбільш незахищ ених і для майбутніх поколінь, якщо той трильйон доларів, який щорічно в итрача ється у світі як хабарі і служить лише збагаченню корупціонерів, використовувався б для розвитку суспільства .

    Міжнародне співтовариство усвідомило, яку небезпеку містить в собі корупція як для окремої країни, так і в цілому для світ у . Уряди країн світової співдружності вже давно обговорюють проблему глобалізації корупції на внутрішньому і міжнародному рівнях, прийнято цілу низку відповідних документів. Основні міжнародно-правові норми та принципи, на яких має будуватися діяльність державних та інших органів країн світу в боротьбі з таким суспільним явищем, як корупція, закладено в документах Організації Об'єднаних Націй, зокрема:

    – Резолюції ООН „ Попередження злочинності та кримінальне правосуддя у контексті розвитку: реалізація та перспективи міжнародного співробітництва”;

    – Рамковій Конвенції ООН проти організованої злочинності;

    – Декларації ООН про злочинність і суспільну безпеку;

    – Декларації ООН про боротьбу з корупцією і хабарництвом у міжнародних комерційних операціях;

    – Міжнародному кодексі поведінки державних посадових осіб;

    – Кодексі поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку та ін.

    Радою Європи також приділяється значна увага питанням посилення боротьби з корупцією, що стала сьогодні міжнародною проблемою. Лише за останні роки вони розглядалися на багатьох європейських форумах. Прийнято спільний проект Комісії Європейського товариства і Ради Європи „ Октопус”, Конвенцію про корупцію у контексті цивільного права, Конвенцію про корупцію у контексті кримінального права, Угоду про створення Групи держав проти корупції, затверджено статути Групи держав по боротьбі з корупцією та комісії з запобіганн я корупції. Радою Європи створена міжнародна Група з протидії корупції, яка працює під керівництвом Комітету з кримінальних проблем. Саме цією Групою разом з Європейським Союзом розроблено проект „ Октопус”, у якій беруть участь 16 східноєвропейських країн, у тому числі й Україна. Ця програма є першою спробою реальних кроків з боротьб и з корупцією у країнах Центральної та Східної Європи.

    Під час засідання Національного антикорупційного комітету Президент України В. Янукович наголосив: „Боротьба з корупцією залишається в Україні дуже болючою загальнодержавною проблемою. Це питання, яке прямо зачіпає інтереси кожного громадянина і протягом багатьох років залишається „головним болем” державного масштабу”. В. Янукович висловив переконання, що від успішного розв'язання цієї проблеми значною мірою залежить доля не лише соціально-економічних, але й політичних реформ. Серед найбільш корумпованих в Україні Глава держави назвав податкову сферу, а також звернув увагу на ситуацію, що склалася із фактичним розкраданням Держрезерву, маніпуляціями з бюджетними коштами, доведенням майже до банкрутства більшості державних монополій. Гострою проблемою Президент України назвав хабарництво і окрему увагу звернув на необхідність боротьби з корупцією в судах.

    В. Янукович має намір підписати Указ, що передбачає невідкладні завдання для органів державної влади у напрямку боротьби з корупцією. Глава держави окремо наголосив на важливості прийняття рішення щодо створення державного органу, який би опікувався цим напрямком роботи. Крім того, відзначив актуальність постійного надходження об'єктивної аналітичної інформації щодо стану протидії корупції в державі. „На її основі необхідно підготувати національну стратегію запобігання та протидії корупції на 2010-2012 роки, спрямовану на забезпечення прав і свобод громадян від корупційних проявів”, – зазначив він, додавши, що йдеться також про необхідність вивчення питання про вдосконалення існуючої законодавчої бази для розширення можливостей правоохоронних органів у боротьбі з корупцією.

    Переглядів 556
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua