19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Трансформація вугільної галузі має бути дійсно справедливою
    Середа, 09 лютого 2022 12:59

    Трансформація вугільної галузі має бути дійсно справедливою

    8 лютого голова РДА Юрій Лобач і його перший заступник Віктор Сапожніков разом із заступником голови облдержадміністрації Андрієм Ярмольським побували на двох вугільних підприємствах, де разом із керівництвом шахт напрацювали плани подальших дій щодо трансформації галузі. Йдеться про долю нині діючої шахти «Бужанська» та об’єкту незавершеного будівництва - шахти №10 «Нововолинська».  

    Директор 10-ї шахти Едуард Кукуяшний поінформував, що будівництво її розпочалось у квітні 1989 року і за планами мало завершитись через сім років. Та внаслідок недостатнього фінансування введення підприємства у експлуатацію постійно переносилось і вело за собою коригування  кошторисної документації, протягом десятиліть у будівництво об’єкта вкладено мільйонні кошти, але потреби для його завершення економічно невиправдані, понести такі втрати держава не може, тож минулоріч  на найвищому рівні прийнято рішення про тимчасове припинення проекту і утримування незавершеного будівництва у безаварійному стані. На цей час на шахті 118 працівників, 37 із яких виконують підземні роботи  – відкачують технічні шахтні води, провітрюють гірничі виробки,  обслуговують машини і механізми. Підприємство включене у державну програму «Справедлива трансформація», яка покликана протягом п’яти наступних років посилити економічну спроможність регіонів, котрі залежали від вугільної галузі.

    Про фінансові проблеми громад, бюджетонаповнюючими підприємствами яких є шахти, говорили під час зустрічі голови Литовезької і Поромівської ТГ Олена Касянчук і Олег Савчук. Вони наголошували, що після зупинки роботи шахт місцеві бюджети втрачають до 65% доходів, тож головним завданням нині є дійсно справедлива трансформація територій. Зокрема, звернулись вони до заступника голови ОДА з проханням посприяти у внесення Литовезької та Поромівської громад до переліку тих, які визначені зонами пріоритетного розвитку – тоді буде простіше знайти та залучити інвесторів, які в результаті запропонують гірникам альтернативну працю на новостворених підприємствах, що прийдуть на заміну копальням.

    Не обходиться без проблем і на шахті, що веде видобуток, розповіли керівники ДП «Волиньвугілля» Юрій Ключковський і шахти «Бужанська» Олександр Онопрієнко. Станом на 1 січня у родовищах залишається майже 5 мільйонів тонн вугілля, інтенсивний його видобуток можливий, але перешкодою стає постійне відключення електроенергії. Нині керівництво усі сили прикладає до того, щоб забезпечити безперебійне постачання електрики, а трудових і технічних ресурсів вистачає, аби за рік піднімати на гора до 100 тисяч тонн. Втім, вугілля потребує збагачення, а на цей процес йдуть величезні затрати. Відтак, собівартість одніє тонни вугілля в рази вища, ніж його ринкова ціна, тож на підприємстві шукають можливості для розв’язання ситуації. Одним із виходів може бути придбання спеціального комбайна, але для цього потрібна інвестиція у 10 мільйонів гривень, якої від держави очікувати не слід. Тож в ході обговорення були напрацьовані напрями, за якими найближчим часом відбудеться розробка бізнес-плану з підвищення рентабельності підприємства.

    Переглядів 6255
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua